Jak to działa

Powiedz nam, dokąd chcesz zlecić transport żywności lub produktów rolnych. Znajdziemy najlepszego przewoźnika do Twojego zlecenia.
Łączymy osoby i firmy ze zweryfikowanymi przewoźnikami, którzy przewożą żywność i produkty rolne.
Polska i cała Europa.

zaoszczędziliście z nami 80 920 000 zł 80 920 000 zł zaoszczędziliście z nami
809 000 wystawionych przesyłek 809 000 wystawionych przesyłek
0 zł za wystawienie ogłoszenia 0 zł za wystawienie ogłoszenia
43 000 przewoźników 43 000 przewoźników

Niedawno wykonane przewozy żywności i produktów rolnych:

Największy serwis
aukcji transportowych

Największy serwis
aukcji transportowych

Zaufani przewoźnicy

Tylko zweryfikowani
Przewoźnicy

97% zadowolonych klientów

Aż 97% zadowolonych
klientów od 2010r.

Wspomagamy ekologiczny transport

Wspomagamy
ekologiczny transport

Opinie

Wszystko OK. POLECAM!

Homburg - Bydgoszcz Opel Insignia

Klient: Kuba K.
,
Trasa: Homburg - Bydgoszcz

Wszystko OK. POLECAM!

Homburg - Bydgoszcz Audi A3

Klient: Kuba K.
,
Trasa: Homburg - Bydgoszcz

Wszystko przebiegło bardzo sprawnie, bezpiecznie i na czas. Dobry kontakt przed i w trakcie. Polecam !!!! Michał

Ford Granada

Klient: Michał M.
,
Trasa: Gorzów Wielkopolski - Gdańsk

Przygotowanie do transportu

Planujesz transport artykułów żywnościowych? Szukasz firmy, która zadba o ten bardzo delikatny oraz znaczący ładunek? Kluczem do sukcesu w transporcie jedzenia jest przemyślany wybór przewoźnika. Zdecyduj się na doświadczonego przewoźnika spośród licznych firm znajdujących się na Clicktrans.pl. 

Transport produktów do spożycia to pojęcie bardzo szerokie. Może dotyczyć przewozu płodów rolnych, serów, drzewek owocowych, mięsa, alkoholi czy mrożonek. W przewozie jedzenia pod żadnym pozorem nie można sobie pozwolić na odstępstwa od ustalonych zasad. Zarówno czas, jak i warunki przewozu mają kluczowe znaczenie. Spożywka musi być przewieziona na czas, aby nie spowodowała dolegliwości zdrowotnych u konsumentów. W tym przypadku czas to nie tylko pieniądz, lecz również zdrowie. Dlatego tempo, ale też sposób transportu ma niemałe znaczenie.

W czym przewożona jest żywność?

Żywność powinna być przewożona we właściwie dostosowanych do tego pojazdach. Firmy przewozowe muszą przestrzegać prawnych regulacji. Pojazdy, których używa się w przewozie żywności muszą być zaakceptowane przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. A jeśli przewoźnik chce przewozić mięso lub artykuły pochodzenia zwierzęcego – pojazdy należy zarejestrować w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Co więcej, kierowca powinien posiadać ważną książeczkę sanepidowską, a wszystkie produkty  pochodzenia nieroślinnego muszą zostać odnotowane przez powiatowego lekarza weterynarii.

W jakich samochodach przewozi się artykuły do zjedzenia? Samochody przewożące artykuły spożywcze najprościej podzielić na chłodnicze oraz grzewcze. Można określić kilka rodzajów pojazdów chłodniczych. Pierwsze to pojazdy izotermiczne, które nie mają własnego mechanizmu chłodzenia, ale przynajmniej mają izolowane ściany. Dzięki temu  transportowane produkty utrzymują właściwą temperaturę. Druga kategoria to pojazdy chłodnicze. One również mają izolowane ściany i dach, jednak wyróżnia je system chłodzenia mechanicznego (opartego na agregacie sprężarkowym), który utrzymuje wewnątrz pojazdu temperaturę nawet w okolicy -20°C. Ponadto w transporcie używa się również lodownie, które także mają izolowane ściany, jednakże odróżnia je inny mechanizm chłodzenia oparty, np. na lodzie lub skroplonych gazach.

Jakie istnieją reguły dotyczące transportu żywności?

Niektóre produkty, np. ryby mrożone bądź mrożona śmietana z oczywistych powodów muszą być przewożone w temperaturze poniżej zera. Jednak nie należy przyjmować za pewnik, że dotyczy to każdego rodzaju żywności. Produkty mięsne, masło, przetwory mleczne bądź produkty rolne nie wymagają transportu w chłodni, jednak zazwyczaj muszą być transportowane w temperaturze podobnej do tej, która występuje w domowych lodówkach. Odpowiednie warunki i sposoby transportu produktów spożywczych wyznacza zbiór dokumentów. Przede wszystkim jest to ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11.05.2011 r. a także rozporządzenia do niej wydane. Każda osoba z branży spożywczej powinna zapoznać się z powyższymi dokumentami.

Przewóz produktów spożywczych z firmą transportową

Przewóz spożywki wymaga skorzystania z wyspecjalizowanej firmy transportowej. Tego nie zorganizujesz samodzielnie. Podczas poszukiwań zwróć uwagę, czy przewoźnik posiada wszystkie niezbędne zezwolenia oraz odpowiedni samochód. Przedstaw konkretne wytyczne dotyczące temperatury i warunków transportu ładunku.Miej pewność, że przewoźnik przyjął do wiadomości wszystkie wskazówki do zlecenia. Im więcej szczegółów podasz, tym większa szansa na zadowalający Ciebie efekt współpracy. Zalecane jest skorzystanie z oferty firmy, która zapewnia ubezpieczenie OCP. Daje to możliwość ubiegania się o odszkodowanie w razie ewentualnego uszkodzenia ładunku. Sporą bazę doświadczonych firm znajdziesz w naszym serwisie. Możesz za darmo wystawić zlecenie transportu i sprawdzić oferowane ceny a także omówić szczegóły zlecenia z przewoźnikami. Publikacja ogłoszenia nie jest zobowiązująca, można je usunąć bądź nie zdecydować się na żadnego z oferentów.

Koszt przewozu żywności

Ceny przewozu żywności są szczególnie zróżnicowane. Wpływ na nie ma nie tylko standardowo waga ładunku, wymiary bądź kilometry do przebycia. W tym przypadku ogromne znaczenie ma rodzaj transportowanych rzeczy, a przez to warunki jakie muszą być spełnione, aby transportowana żywność trafiła w odpowiednim stanie do punktu docelowego.

Poniżej prezentujemy przykładowe zlecenia transportu produktów spożywczych, które zostały zrealizowane na Clicktrans.pl:

Dwa worki herbaty na trasie międzynarodowej z Belgii do Polski (1177 km) w cenie wynoszącej 300 złDrzewko orzech włoski z Niemiec do Polski na trasie wynoszącej 732 km. Cena: 330 złSłoiki z zaprawami przewożone w Polsce na trasie 477 km – cena 120 zł

Planujesz transport artykułów żywnościowych? Szukasz firmy, która zadba o ten bardzo delikatny oraz znaczący ładunek? Kluczem do sukcesu w transporcie jedzenia jest przemyślany wybór przewoźnika. Zdecyduj się na doświadczonego przewoźnika spośród licznych firm znajdujących się na Clicktrans.pl. 

Transport produktów do spożycia to pojęcie bardzo szerokie. Może dotyczyć przewozu płodów rolnych, serów, drzewek owocowych, mięsa, alkoholi czy mrożonek. W przewozie jedzenia pod żadnym pozorem nie można sobie pozwolić na odstępstwa od ustalonych zasad. Zarówno czas, jak i warunki przewozu mają kluczowe znaczenie. Spożywka musi być przewieziona na czas, aby nie spowodowała dolegliwości zdrowotnych u konsumentów. W tym przypadku czas to nie tylko pieniądz, lecz również zdrowie. Dlatego tempo, ale też sposób transportu ma niemałe znaczenie.

W czym przewożona jest żywność?

Żywność powinna być przewożona we właściwie dostosowanych do tego pojazdach. Firmy przewozowe muszą przestrzegać prawnych regulacji. Pojazdy, których używa się w przewozie żywności muszą być zaakceptowane przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. A jeśli przewoźnik chce przewozić mięso lub artykuły pochodzenia zwierzęcego – pojazdy należy zarejestrować w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Co więcej, kierowca powinien posiadać ważną książeczkę sanepidowską, a wszystkie produkty  pochodzenia nieroślinnego muszą zostać odnotowane przez powiatowego lekarza weterynarii.

W jakich samochodach przewozi się artykuły do zjedzenia? Samochody przewożące artykuły spożywcze najprościej podzielić na chłodnicze oraz grzewcze. Można określić kilka rodzajów pojazdów chłodniczych. Pierwsze to pojazdy izotermiczne, które nie mają własnego mechanizmu chłodzenia, ale przynajmniej mają izolowane ściany. Dzięki temu  transportowane produkty utrzymują właściwą temperaturę. Druga kategoria to pojazdy chłodnicze. One również mają izolowane ściany i dach, jednak wyróżnia je system chłodzenia mechanicznego (opartego na agregacie sprężarkowym), który utrzymuje wewnątrz pojazdu temperaturę nawet w okolicy -20°C. Ponadto w transporcie używa się również lodownie, które także mają izolowane ściany, jednakże odróżnia je inny mechanizm chłodzenia oparty, np. na lodzie lub skroplonych gazach.

Jakie istnieją reguły dotyczące transportu żywności?

Niektóre produkty, np. ryby mrożone bądź mrożona śmietana z oczywistych powodów muszą być przewożone w temperaturze poniżej zera. Jednak nie należy przyjmować za pewnik, że dotyczy to każdego rodzaju żywności. Produkty mięsne, masło, przetwory mleczne bądź produkty rolne nie wymagają transportu w chłodni, jednak zazwyczaj muszą być transportowane w temperaturze podobnej do tej, która występuje w domowych lodówkach. Odpowiednie warunki i sposoby transportu produktów spożywczych wyznacza zbiór dokumentów. Przede wszystkim jest to ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11.05.2011 r. a także rozporządzenia do niej wydane. Każda osoba z branży spożywczej powinna zapoznać się z powyższymi dokumentami.

Przewóz produktów spożywczych z firmą transportową

Przewóz spożywki wymaga skorzystania z wyspecjalizowanej firmy transportowej. Tego nie zorganizujesz samodzielnie. Podczas poszukiwań zwróć uwagę, czy przewoźnik posiada wszystkie niezbędne zezwolenia oraz odpowiedni samochód. Przedstaw konkretne wytyczne dotyczące temperatury i warunków transportu ładunku.Miej pewność, że przewoźnik przyjął do wiadomości wszystkie wskazówki do zlecenia. Im więcej szczegółów podasz, tym większa szansa na zadowalający Ciebie efekt współpracy. Zalecane jest skorzystanie z oferty firmy, która zapewnia ubezpieczenie OCP. Daje to możliwość ubiegania się o odszkodowanie w razie ewentualnego uszkodzenia ładunku. Sporą bazę doświadczonych firm znajdziesz w naszym serwisie. Możesz za darmo wystawić zlecenie transportu i sprawdzić oferowane ceny a także omówić szczegóły zlecenia z przewoźnikami. Publikacja ogłoszenia nie jest zobowiązująca, można je usunąć bądź nie zdecydować się na żadnego z oferentów.

Koszt przewozu żywności

Ceny przewozu żywności są szczególnie zróżnicowane. Wpływ na nie ma nie tylko standardowo waga ładunku, wymiary bądź kilometry do przebycia. W tym przypadku ogromne znaczenie ma rodzaj transportowanych rzeczy, a przez to warunki jakie muszą być spełnione, aby transportowana żywność trafiła w odpowiednim stanie do punktu docelowego.

Poniżej prezentujemy przykładowe zlecenia transportu produktów spożywczych, które zostały zrealizowane na Clicktrans.pl:

Dwa worki herbaty na trasie międzynarodowej z Belgii do Polski (1177 km) w cenie wynoszącej 300 złDrzewko orzech włoski z Niemiec do Polski na trasie wynoszącej 732 km. Cena: 330 złSłoiki z zaprawami przewożone w Polsce na trasie 477 km – cena 120 zł
zobacz cały zwiń

Szukasz transportu?

Transport żywności i produktów rolnych Radzowice już od 110 zł!

Zleć transport